13 Apr 2012

The London Shopping Guide


Precis som jag lovade här om dagen kommer här nu en liten (stor) London guide för den shopping sugna garn- och tygnörden. Jag kommer säkert att glömma något och har ni tips att komma med hör av er så lägger jag till dem! Då kör vi! 

Tyg och sybehör
I centrala London runt Oxford circus, Regent Street och Soho ligger en liten hög med färmst tygaffärer speciellt på Berwick Street, Soho. Cloth House har sina två butiker där, fint utbud men kanske lite dyra och trendiga. Ofta kryllar det av design studenter med skissböcker fulla av tygprover och anteckningar. Det är ett par fina affärer och är värda ett besök nästan bara därför. Längs gatan ligger det flera tygaffärer som säljer allt ifrån silke till galna glittriga syntettyger. Längs samma gata finns ett fint kafé också som heter Yumchaa med ett stort utbud av löstéer om det är dags för en paus. 

På Dering Street, som ligger precis i anknytning till Oxford Street finns en annan tyg- och sybehörsaffär som heter MacCulloch & Wallis. Den har fina dyra tyger och säljer även material för tillverkning av hattar utöver tyg och sybehör. Jag har aldrig köpt något där själv men de som jag pratat med säger att servicen är rätt dålig men att de har det mesta man kan tänkas behöva. 

John Lewis har också en tyg/sybehör/garn avdelning på Oxford Street som har ett basutbud av lite av varje. Jag är inte super impad men åh andra sidan finns det mesta du kan tänkas behöva på kort varsel till ett ok pris. De har garner från Rowan och Debbi Bliss bla. Mest är det blandgarner eller helt syntetiska garner, men en viss andel bomullsgarner finns och man kan hitta några få 100% ullgarner. Tygerna är modetyger och varierar. Basutbudet är inte så upphettsande och det mesta är polycotton. 

I Shephards Bush har jag själv inte varit än men det ligger ett gäng tyg och sybehörsaffärer där som enligt mina källor har ett bra utbud. Ofta ska man kunna hitta samma tyger som inne i centrala London för en ganska mycket billigare pening. Det finns en lista på affärer HÄR och lite mer info om samma affärer HÄR.

99 Essex Road i Angel, Islington ligger en liten affär som heter Ray Stitch. De har ett fint utbud av ekologiska tyger både i bomull, bambu och ylle, om jag inte missminner mig. Prismässigt betalar du för vad du får, ekologiskt och hög kvalitet. Det var här jag köpte tyg till min brudklänning.

I Angel ligger också The Make Lounge som är mer kursverksamhet med en tillhörande affär än något annat. 

Under min jakt på tyg till brudklänningen fick jag tips om en tygaffär och en sybehörsaffär på Ridley Road Market. Tyvärr var både stängda när jag besökte marknaden men för den som känner sig redo för en lite annorlunda erfarenhet kan jag rekommendera upplevelsen. För andra affärer i Östra London finns några fler tips HÄR.

Konstnärsmaterial/anteckningsböcker mm
Om man ändå är i Angel tycker jag att man ska besöka Cass Arts flagship store med deras TRE vånigar material. Även om man inte själv är väldigt intresserad av teckning och målning finns det massor av pennor och antecknings/skissböcker som även kan passa slöjdnördens behov. Konstnärsmaterial/kontorsmaterial är mycket billigare här i England och vill man ha skojigare anteckningsböcker, kort, skruvade smågrejer och presenter rekommenderar jag ett besök på Paperchase längs Tottenham Court Road. Det går inte att missa affären som är tre våningar hög och har en stor rosalila skyllt på utsidan.

Garn
De flesta garn nördar som åker till London har hört om Loop i Angel och kanske iKnit vid Waterloo. Jag har inte någon större erfarenhet av någon av dem. På min lista över affärer jag skulle vilja besöka finns dessa och kanske hinner någon av er före mig och kan ge mig tips i stället! Nest, Knit with attitude och All the fun of the fair.

Pärlor och lite broderi
London skulle kunna vara alla pärlares himmelrike! HÄR finns en lista på massor av pärlrelaterade affärer. Jag har varit till London Bead Shop, 24 Earlham Street, i Covent Garden flera gånger och köpt pärlor till min Mamma. Det finns HUR MYCKET SOM HELST! Jag rekommenderar att ni bestämmer hur mycket ni får köpa pärlor för innan ni går in i butiken annars kan det gå illa... Jag har handlat på Delicate Stitches/ London Bead co, 339 Kentish Town Road mitt emot Kentish Town Tube Station, några gånger också. De har broderigarner i massor och en del böcker, garner och så klart en massa pärlor. För den som broderar är det ett bra ställe att besöka.

Övriga tips
Här är några fler länktips som antingen innehåller listor på affärer eller andra affärer än ovan nämnda som jag snubblat över i mina google sökningar.
Spitting yarnblog med lista på affärer 

Sådär! Nu kan jag pusta ut lite. Hoppas att det här är alla tillfälliga svenska London besökare till hjälp! 

Skulle ni vilja hänga med mig på slöjdkafé på en fredag morgon (oftast) skicka mig en kommentar med e-postaddress eller ett mail så berättar jag var, när och hur! Skulle någon vilja hänga med mig utan kafé så hojta då med såklart! 

For an english translation please use google translate and don't take google seriously! 

2 comments:

metamorphosis said...

OH! Underbar guide! Jag läser, planerar och noterar! Tack, tack, tack!! :)

(min sambo som inte är fullt lika textilintresserad, konstaterade att vi kke ska dela på oss ngn av dagarna och ta egna turer...)

Anonymous said...

Tack för shoppingtipsen! En del känner jag till, annat är nytt, bra att veta vid nästa Londonbesök.